• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Masea cu nervul scos – solutii moderne

Masea cu nervul scos – solutii moderne

Masea cu nervul scos sau restaurarea unui dinte tratat endodontic

In cele mai multe cazuri pacientul considera ca odata cu scoaterea nervului s-au rezolvat problemele la dintele respectiv. Mai trebuie doar o plomba, ceva cu care sa inchida doctorul dintele. Si gataaaaa! S-a rezolvat! Multumesc masea cu nervul scosdom’ doctor, la revedere!

Totusi, problema nu e asa simpla. De ce? Presupunem ca dintele in cauza e un dinte lateral (masea), acesta a fost distrus de carie, urmeaza curatirea cariei, accesul si tratamentul de canal si la sfarsit sesizam ca “plomba” finala este foarte mare.

Iar daca aceasta “plomba” este mai mare de o treime din latimea coroanei dintelui, va actiona exact ca o pana asupra acestuia, in final urmand fractura.

Uneori fractura este imposibil de reparat ca urmare dintele cauzal va fi extras.

Care material de “plomba” are riscuri mai mari? Amalgamul dentar (plomba metalica) dat fiind faptul ca nu se lipeste adeziv de peretii dintelui precum materialele compozite.

Totusi nu toti dintii “plombati” sunt susceptibili fracturilor. In afara de  marimea cavitatii si  materialul de obturatie, alt factor important este tratamentul endodontic. Un dinte tratat endodontic in prealabil este mai fragil iar riscurile de fractura sunt mult mai mari.

Diferenta dintre un dinte vital si unul devital este asemanatoare cu cea dintre o doza de suc plina si una

masea cu nervul scos - pana in dinte

goala. Cea goala se deformeaza repede sub o forta de compresiune, cea plina aproape deloc.

Pentru a preveni fracturile si alte accidente o solutie ar fi “intarirea” sau armarea radacinii cu un pivot endodontic din fibra de sticla sau carbon (au modulul de elasticitate asemanator cu al dentinei) si acoperirea cu o coroana.

Coroana va functiona ca o atela prin inconjurarea dintelui si protejarea lui impotriva eventualelor fracturi. Dintele acoperit cu coroana va suporta mult mai bine presiunea fortelor masticatorii si va avea o durata mai lunga pe arcada.

Materialul din care va fi realizata coroana va fi ales in functie de localizarea dintelui, buget si pretentii . Exista coroane masea cu nervul scos coroanametalice, metalo-ceramice, integral ceramice, metalo-compozite, metalo-acrilice (in vest sunt de domeniul istoriei). Metalul poate si el sa difere de la aliajele dentare inox pana la aliajele nobile (aur-platina, aur-paladiu).

In concluzie, trebuie judecat bine modul in care se restaureaza dintii dupa tratamentul endodontic. Cea mai usoara si mai ieftina solutie la indemana nu e intotdeauna si cea optima. Fiecare om este unic in felul sau, la fel si dintii iar fiecare caz trebuie tratat individual si cu atentie.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim