• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Caria dentara si afectiunile cardiace

Caria dentara si afectiunile cardiace

Ce este si cum se produce caria dentara?

Caria dentara este produsa de Streptococcus mutans care este principala bacterie incriminata in aparitia acestei afectiuni. Aceasta specie are ca loc principal de dezvoltare si inmultire placa bacteriana de pe suprafetele dintilor.

Placa bacteriana este o pelicula foarte fina caria dentara - inimaconstand in produsi de degradare ai alimentelor in care “locuiesc” peste 600 de specii de microorganisme. S. mutans are capacitatea de a metaboliza rapid compusii pe baza de carbohidrati dand nastere la acizi pe suprafata smaltului, in principal acidul lactic.

Acizii produsi prin degradarea zaharurilor duc la distrugerea progresiva a smaltului si structurilor adiacente dentare.

In mod normal S. mutans se gaseste in cavitatea bucala, insa s-a descoperit ca in urma diverselor proceduri stomatologice sau chiar dupa manevre de igienizare prea agresive (cum ar fi periajul si folosirea firului dentar), bacteria ajunge in circuitul sanguin. Sistemul imunitar il poate distruge rapid dar uneori poate ajunge si in tesutul cardiac provocand endocardita bacteriana, o boala deosebit de grava, cu urmari uneori letale. Alte studii au ajuns la concluzia ca  streptococii orali si bacteria patogena Porphyromonas gingivalis sunt asociati cu placile aterosclerotice / ateromatoase.

Cercetatorii au descoperit ca o anumita proteina de legare a colagenului, denumita CNM este raspunzatoare de capacitatea S. mutans de a inocula tesutul cardiac. Experimente in laborator au dovedit ca tulpinile S. mutans purtatoare de CNM au capacitatea de a invada celulele cardiace fata de tulpinile fara CNM.

In viitorul apropiat putem spera ca bolile cardiace grave sa fie prevenite din timp in cabinetul stomatologic, in urma unor teste care sa dovedeasca prezenta tulpinei purtatoare de CNM in cavitatea bucala a pacientilor. Preventia se va face prin antibioterapie specifica tulpinei de S. mutans si eliminarea acestuia din biohabitatul oral.

Sursa:
“The Collagen-Binding Protein Cnm Is Required for Streptococcus mutans Adherence to and Intracellular Invasion of Human Coronary Artery Endothelial Cells”
Jacqueline Abranches ; James H. Miller; Alaina R. Martine; Patricia J. Simpson-Haidaris; Robert A. Burne; José A. Lemos


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim