• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Rezectia apicala – de ce si cand

Rezectia apicala – de ce si cand

Ce este rezectia apicala?

Rezectia apicala este o interventie chirurgicala endodontica executata ideal de catre un specialist endodont. Ea se realizeaza de cele mai multe ori in cazul infectiilor periradiculare (granuloame, chisturi) cu scopul de a eradica focarul inflamator. Procesele inflamatorii periradiculare sunt rezultatul infectiei din canalele radiculare tratate incorect sau netratate. In cazul unui dinte cu mai multe radacini, unde exista un sistem complex de canale radiculare, se recomanda lucrul sub magnificatie (lupe chirurgicale, microscop operator) pentru a identifica si trata corect toate canalele. Exemplu: un molar (masea) de sus poate avea si 6 canale, in marea majoritate a cazurilor are 4 canale, iar medicii stomatologi, de cele mai multe ori, identifica si trateaza 2-3 canale.

Rezectia apicala este recomandata in cazurile in care dintele implicat a fost retratat dar vindecarea nu s-a obtinut 100%, la cazurile unde dintii implicati au lucrari protetice pe ei (pivoti metalici, coroane din portelan) iar retratamentul endodontic nu se poate efectua. In acest caz rezectia apicala poate prelungi viata pe arcada a dintelui.

Cum se realizeaza rezectia apicala?

rezectie
Pe scurt, medicul realizeaza o incizie deasupra dintelui afectat, se ridica un lambou, se sectioneaza varful radacinii si se indeparteaza, se chiureteaza tesutul inflamator, apoi se obtureaza radacina restanta retrograd (cu materiale speciale care se intaresc in mediu umed), apoi se sutureaza zona de incizie.

Acest tip de interventie de mica chirurgie se realizeaza sub anestezie locala si dureaza in jur de 40-60 minute. Pacientul isi poate continua activitatea zilnica dupa ce medicul ii prescrie tratamentul adecvat.

 

Cand am nevoie de rezectie apicala?

Cazurile cand rezectia apicala este recomandata: dinti cu procese inflamatorii cronice unde retratamentul endodontic nu a avut rezultate optime, dintii cu lucrari extinse unde nu se poate realiza corect retratamentul endodontic sau pacientul risca sa piarda lucrarea protetica, dinti cu morfologie endodontica complexa, etc

Rezectia apicala este o interventie care poate avea sau NU rezultate in functie de caz. Cine poate evalua corect cazul si decizia de tratament este medicul specialist endodont, nu medicii de alte specialitati. Rezectia apicala este recomandata de cele mai multe ori abuziv si inutil, pacientii trecand prin multiple astfel de interventii pe aceiasi dinti implicati cu rezultate incerte, ajungandu-se la extractie.

Rezectia apicala se realizeaza la dintii unde exista posibilitatea de tratament retrograd, dinti cu acces facil chirurgical. La dintii posteriori, rezectia apicala se realizeaza mult mai dificil si cu riscuri mai mari. La acesti dinti solutiile alternative ar fi: amputatia radiculara, extractia si reimplantarea intentionata sau extractia dintelui.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim