• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Tratamentul prin implant dentar – etape

Tratamentul prin implant dentar – etape

Procedura de tratament prin implant dentar implică, în prima faza, plasarea unui  implant dentar în osul maxilar (faza chirurgicala) și apoi restaurarea finala protetica pe structura supragingivala a implantului (faza protetica).
Procedurile exacte de inserare a unui implant dentar urmate în fiecare caz pot fi ușor diferite în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului, tipul de implant dentar utilizat și experiența operatorului. Timpul necesar pentru completarea tratamentului poate varia considerabil, mai ales în cazul tratamentelor suplimentare, cum ar fi grefele osoase sau elevarea sinusului maxilar, necesare uneori pentru pregătirea zonei receptoare.

Tipuri de proceduri chirurgicaleimplant dentar

Medicul dentist va urma o procedură diferită pentru un pacient cu maxilarul sanatos, care a pierdut unul sau mai multi dinti din cauza unui accident, fata de un pacient care a pierdut mai mulți dinți din cauza infectiilor dentare si pierderilor de masa osoasa.

In functie de firma producatoare, implanturile dentare pot suferi mici modificari in manevrele chirurgicale.

Mai jos este descris procedeul de inserare a implantului endoosos in forma de radacina, care consta de cele mai multe ori in doua faze chirurgicale.

Prima operație implică plasarea implantului dentar în osul maxilarului, urmată de o perioadă de vindecare de la trei până la șase luni, numit osteointegrare, în care șurubul de titan se integrează in os. După această perioadă, în timpul unei a doua intervenții chirurgicale minore, dentistul expune implantul și plasează bontul de vindecare apoi bontul protetic, acea structura supragingivala care va ancora restaurarea finala protetica. Implanturile tradiționale sunt plasate urmand procedeul prin două intervenții/etape chirurgicale, deși unele implanturi noi pot fi plasate într-o singură etapă.

Plasarea implanturilor dentare este o procedura invaziva care poate face unii pacienti anxiosi sa se simta inconfortabil. Sedarea constienta pot ajuta pacientul să se relaxeze pe tot parcursul procedurii. Pentru pacientii cu fobii severe, sedarea constienta este cea mai buna și cea mai eficienta alegere.

Etapele tratamentului prin implant dentar

implant dentar diagnostic

1. Consultatia si etapa de diagnostic

Dacă luati in considerare tratamentul prin implant, primul lucru este găsirea unui medic stomatolog cu experiență, de obicei un specialist parodontolog, chirurg oral sau medic dentist generalist, cu instruire avansată in etapele chirurgicale precum și in restaurarile protetice pe implanturi.

Consultatia inițială în timpul fazei de diagnosticare, de obicei include:

  • Istoricul medical și dentar – medicul va cere un istoric medical și stomatologic complet și detaliat, o listă a medicamentelor luate de pacient precum si obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de droguri / alcool sau parafunctii, cum ar fi bruxismul . Mai multe afectiuni medicale si obiceiurile pacientului pot crește semnificativ riscul de complicatii și eșecul implantului.
  • Examinarea orală – un examen oral amănunțit va dezvălui orice problema de sănătate dentara, incluzand cariile sau bolile parodontale, care vor fi tratate înainte de a începe procedura de inserare a implanturilor.
  • Radiografia – examen complementar care oferă informații despre starea și forma maxilarului si radacinile dintilor adiacenti si ajuta medicul în elaborarea planului de tratament adecvat.
  • CT-scan – dacă există motive de îngrijorare cu privire la cantitatea sau calitatea osul maxilar, medicul dentist poate solicita o tomografie computerizata (CT) a gurii, care oferă o imagine tridimensionala mai detaliată a maxilarului. Cu toate acestea, o scanare CT este recomandată în toate cazurile, deoarece aceasta poate oferi o imagine clară a locației ramurilor nervoase si a sinusurilor, minimizând posibilitatea erorilor chirurgicale si complicatiilor post-interventie.
  • Modelele de studiu – un model la scară redusă a arcadelor dentare ale pacientului va ajuta la determinarea dimensiunii optime și locația de insertie pentru noile implanturi.
  • Planificarea tratamentului – după strângerea informațiilor necesare, medicul dentist va determina daca tratamentul prin implant dentar este potrivit pentru pacient și va discuta cu pacientul opțiunile disponibile, posibile complicatii și riscuri, daca are nevoie de tratamente sau interventii suplimentare și va explica costurile aferente. După acordul pacientului, medicul dentist va decide dimensiunea și tipul implantului (lor) folosit, va elabora planul final de tratament, și va stabili sedinta interventiei chirurgicale.

2. Pregătirea zonei de insertie a implantului

Orice problema identificata în etapa de diagnostic trebuie să fie abordata atent pentru a pregăti maxilarului in vederea inserarii implantului. Una sau mai multe dintre urmatoarele tratamente pot fi necesare:

  • grefa osoasa – dacă radigrafiile sau / si scanarea CT  arată că nu exista suficient os sanatos pentru a sprijini viitorul implant, singura soluție pentru a reconstrui masa osoasa necesara este o procedura numita grefa osoasa sau augmentarea osoasă . Dacă este nevoie de o grefă osoasă, pacientul poate avea de asteptat aproximativ 4-12 luni, până când va exista suficienta masa osoasa.
  • augmentarea sinusala (sinus lift) – în cazul în care nu există suficient os între zona de implantare și cavitatea sinusurilor sau înălțimea osului nu este suficienta pentru plasarea unui implant la nivelul maxilarului superior, aceasta situatie poate fi corectată prin augmentarea sinusală.
  • tratamentul bolilor parodontale – în cazul în care pacientul are o afectiune parodontala, este vital ca boala sa fie tratata complet înainte de a începe tratamentul prin implant. Un plan de tratament ar trebui să includă igienizarea profesionala, chiuretajul parodontal precum si alte interventii parodontale avansate. O infecție severă la nivelul rădăcinilor dinților sau gingiilor poate intarzia operatia de implant câteva luni, până când infecția este complet eliminata.
  • grefa de țesut moale – tratamentele retractiilor gingivale severe, cu grefă de țesut moale este recomandata înaintea procedurii chirurgicale implantare pentru a furniza tesutul gingival suficient pentru acoperirea implantului.
  • extractii dentare – în cazul existentei altor dinti in stare foarte precara de sănătate, poate ar fi de dorit ca acestia să fie extrasi și înlocuirea lor să fie inclusa în planul general de tratament.

3. După parcurgerea tratamentelor premergatoare, medicul dentist va finaliza planificarea tratamentului în funcție de tipul de implant dentar ce va fi utilizat și va programa pacientul pentru interventia de inserare a implantului.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim