• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Retratamentul endodontic

Retratamentul endodontic

Exista posibilitatea ca in cazul pierderii vitalitatii unor dinti (depulparea/scoaterea nervului), tratamentul endodontic realizat “clasic” sa esueze dupa un timp, o noua problema ivindu-se: retratamentul endodontic si mentinerea dintelui pe arcada sau alternativa chirurgicala.

Cauzele esecului tratamentului endodontic?

Un dinte cariat foarte adanc va avea pulpa/”nervul” bolnav dincolo de faza reversibila si atunci medicul dentist va endodontic-canalindeparta “nervul” bolnav complet, va pregati canalele care au gazduit respectivul “nerv” si le va sigila cu materiale biocompatibile pentru tot restul vietii dintelui pe arcada.

Uneori acest aspect al tratamentului se complica, si nu imediat, din pacate ci tardiv, dupa 6 luni si mai mult ducand la procese inflamatorii osoase grave.

Care sunt aceste cauze de esec al tratamentului de canal?

– Sistem de canale curbe, complicat, intortocheat, inaccesibil mijloacelor obisnuite de tratament;

– Patrunderea accidentala in cursul sau post-tratament a microorganismelor patogene din cavitatea bucala in canale;

– Dintele este deja infectat in momentul inceperii tratamentului endodontic, iar medicul dentist nu a reusit sa sterilizeze eficient canalele;

– Fracturarea accidentala a unui instrument in cursul tratamentului endodontic, blocajul consecutiv si respectiv imposibilitatea curatarii eficiente dincolo de blocaj;

– Sigilarea sistemului de canale curatat nu s-a realizat etans, obturatia de canal nu a fost o bariera eficienta in calea microorganismelor;

– Restaurarea permanenta a dintelui a fost intarziata mai mult de 3 saptamani, 1 luna, astfel sigilarea canalului a fost endodontic-patologiecompromisa sau restaurarea finala nu a fost suficient de etansa, permitand recolonizarea cu bacterii a sistemului de canale;

Care sunt optiunile in cazul esecului tratamentului endodontic?

Cum se manifesta reinfectia sau esecul tratamentului de canal?

Din pacate, uneori simptomele sunt discrete , pacientul fiind contrariat sau refractar la sugestia de reinterventie. Usoara jena, dureri mai mari sau mai mici la apasare pe dinte sau masticatie, dureri la schimbarile bruste de temperatura, barosensibilitatea, nevralgii discrete sau accentuate la rece (pacientul spune ca “l-a tras curentul”) etc.

Simptomatologia poate fi uitata relativ repede iar vizita la dentist amanata pana in momentul aparitiei unei faze acute, extrem de dureroasa, rezistenta la analgezicele si antiinflamatoriile uzuale.

De aceea este foarte important de luat in considerare prezenta dintilor cu inflamatie osoasa prezenta, deoarece acesta este de cele mai multe ori un semn al infectiei canalului dintelui.

In cazul prezentei unei astfel de patologii, optiunile care vor fi luate in considerare sunt:

– Retratamentul endodontic sau non-chirurgical, realizat de un medic dentist specializat pe astfel de tratamente;

– Interventia chirurgicala – rezectia apicala, amputatia radiculara, extractia cu replantare, extractia definitiva a dintelui. Aceste tipuri de interventii sunt rezervate cazurilor cand accesul conservativ (ortograd) pe radacina dintelui implicat nu mai este posibila din variate cauze: canale blocate, lucrari dentare pe dintii afectati, pivoti dentari etc.

Care este cea mai buna solutie pentru a salva dintele afectat?

Este preferabil si recomandabil sa se reintervina pe dintele afectat prin medoda conservativa, anume retratamentul microscop-endodonticendodontic. Acesta implica in prima etapa crearea accesului catre canalele dintelui, indepartandu-se restaurarile dentare deja existente. Daca dintele prezinta o coroana de acoperire, se poate incerca retratamentul printr-un orificiu creat in coroana, dar acest lucru nu este cea mai buna optiune datorita dificultatii manoperelor ulterioare si vizibilitatii reduse. Cand dintele prezinta pivot si coroana dentara se va incerca dezasamblarea conservativa, prin indepartarea atenta a coroanei si pivotului dentar pentru a permite accesul pe radacina/ile dintelui.

Obturatia de canal preexistenta sau resturile de material de sigilare se vor indeparta atent sub magnificatie (lupe, microscop), sistemul de canale va fi curatat minutios si dezinfectat. Se va aplica un pansament intermediar format dintr-un medicament ce va steriliza eficient canalele lasat sa actioneze intre 7 zile si cateva saptamani. In sedinta urmatoare se va sigila canalele permanent, prin obturatia de canal. Apoi, in maxim o luna, dintele va fi restaurat definitiv.

Cat dureaza procedura de retratament endodontic si care sunt costurile?

Retratamentul endodontic este o procedura mult mai complexa tehnic executata sub magnificatie (microscop) care necesita instrumentar sofisticat, timp operator mai indelungat decat la o interventie endodontica obisnuita iar manoperele de mare precizie se efectueaza de un medic cu experienta pe acest tip de proceduri. Costurile aferente pot varia in functie de complexitate, numar de canale, gradul de calcificare al canalelor, timpul total de lucru etc.

Beneficiile si riscurile unui retratament de canal se evalueaza si se discuta de la inceput intre  medic si pacient, astfel ca timpul, efortul si banii investiti sa ofere un rezultat de durata si un dinte functional estetic si masticator.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim