• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Retractia gingivala – ceva normal?

Retractia gingivala – ceva normal?

Expunerea rădăcinii dinților, cauzată de pierderea de țesut parodontal este binecunoscuta retractie gingivala.Când gingiile încep sa se indeparteze, ele isi vor modifica poziția normală de mentinere in contact strans a dintilor si vor deschide calea pentru bacteriile sau virusii din cavitatea bucala. În mod normal, gingiile încep sa se retraga odata cu inaintarea în vârstă, dar uneori retractiile se pot observa si mai devreme. retractia gingivala -1Tendinta genetica este unul din motivele de retractie gingivala iar fenomenul trebuie oprit din timp pentru a preveni posibilele carii sau sensibilitatea crescuta a dintilor.

Retractia gingivala – posibile cauze

Principala cauza de recesiune gingivala se datorează manipularii necorespunzătoare a periutei dentare. Putem observa că unii oameni au tehnica de periaj foarte agresiva cu mișcări dure. În astfel de cazuri, gingiile incep sa se  retraga foarte devreme.Alte cauze pot fi, de asemenea, alinierea necorespunzătoare a dinților. În unele cazuri pozitionarea anormala a dintilor si deplasarea lor se produc din cauza bolii parodontale. Neutilizarea atei dentare de asemenea, poate fi o cauza, deoarece se acumulează placa bacteriana in locurile greu accesibile periutei. Factorul ereditar este, de asemenea, responsabil pentru retractia gingivala iar aceasta poate fi corectată prin transplant de grefa și alte proceduri parodontale. În general, nu se întâmplă dintr-o dată și este de natură progresivă, care are loc treptat, in ani de zile.

Retractia gingivala – simptomeretractia gingivala 3

Dinții afectati devin foarte sensibili la substanțe calde și reci provocand uneori durere. Rădăcinile dintilor vor fi expuse mediului bucal și vizibile. Culoarea dinților se va schimbă treptat. Dintii pot apărea mai lungi decât normal. Spatiile dintre dinți vor începe să se mareasca prin disparitia treptata a papilei interdentare (triunghiul de gingie dintre doi dinti). Gingiile umflate, sângerarile gingivale în timpul periajului sunt semne de inflamatie parodontala care, in timp vor duce la retractia gingivala consecutiva.

Tratamentele disponibile

Înainte de începerea tratamentului, medicul dentist trebuie să identifice motivele retractiei gingivale. Uneori, tehnicile gresite de periaj sau periajul foarte dur poate fi cauza iar în astfel de cazuri, medicul dentist sfătuiește pacientului sa utilizeze perii din păr moale (soft) și il  ajuta sa-si insuseasca o tehnica de periaj potrivita. Dacă placa bacteriana este cauza, atunci igienizarile dentare corespunzătoare și administrarea de antibiotice vor stabiliza situația. În zilele noastre, o gama de proceduri de chirurgie plastica parodontala sunt, de asemenea, efectuate pentru a regenera zonele de recesiune cu grefe de tesut gingival nou. Este necesar să se păstreze sanatatea gingivala prin vizite periodice la medicul dentist sau specialistul parodontolog.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim