• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

“Parodontoza” si diabetul zaharat

“Parodontoza” si diabetul zaharat

In Romania exista inregistrati aproximativ 800.000 pacienti cu diabet zaharat, iar majoritatea au sau vor dezvolta cel putin o complicatie in viitor.

“Parodontoza” ca o complicatie a diabetuluiparodontoza-glicemie

Printre complicatiile diabetului zaharat se situeaza si infectiile parodontale sau parodontitele (pe locul 6 ca frecventa).  Pacientii cu diabet zaharat sunt la mare risc de a dezvolta infectii iar infectiile afecteaza controlul metabolic al bolii de fond. Diabetul este un factor de risc pentru gingivite si parodontite. Pacientul cu diabet zaharat si cu boala parodontala este sub stress din doua directii, ambele fiind afectiuni inflamatorii cronice.  Studiile confirma faptul ca diabetul este asociat cu aparitia, dezvoltarea si avansarea bolii parodontale si infectiile parodontale active sunt asociate cu un control glicemic deficitar (Taylor and Borgnakke, 2008).

“Parodontoza” si infectia bacteriana

Din pacate, in Romania se pune accentul prea putin sau deloc pe preventia parodontitelor, mai ales ca aceste afectiuni sunt infectioase – cauza lor sunt bacteriile. Germenii ce produc parodontitele severe sunt un grup special de bacterii, cu structura rezistenta si a caror produsi de metanolism intretin boala si uneori trec in circulatia sistemica favorizand alte procese inflamatorii la distanta. Produse bacteriene, cum ar fi endotoxina sau lipopolizaharide (LPS) sunt responsabile de răspunsul inflamator al gazdei prin intermediul receptorilor de proteine Toll-like (TLRs) și, astfel, pot induce o cascada de reactii inflamatorii. Acesti receptori joaca un rol important în imunitatea innascuta, si in particular în interacțiunea inițială dintre microorganismele cauzatoare (Porphyromonas gingivalis) și celulele fagocitare pe linia monocitara. Studiile genetice și biochimice au arătat că membrii familiei de proteine Toll-like (TLRs) joacă un rol critic în răspunsul imediat la infecție.

Alte studii indica dovezi ca parodontitele sunt asociate cu ateroscleroza, ADN-ul bacterian din cavitatea orala fiind identificat in placile aterosclerotice de pe vase. In diabetul zaharat necontrolat,  hiperglicemia cronica este asociata cu ingrosarea tunicii interne si medie (intima-media) a vaselor de sange. Impactul parodontitei asupra evolutiei aterosclerozei la pacientii diabetici nu a fost indeajuns studiat dar reglarea citokinelor si a altor mediatori ai inflamatiei joaca un rol important.

O concluzie ar fi ca parodontita este o afectiune inflamatorie cu potential mare de autointretinere, iar peste o afectiune cronica ca diabetul unde potentialul reparator este redus, adauga un risc local crescut peste medie de pierdere mai rapida a dintilor si un risc general de intretinere a aterosclerozei (modificarea parametrilor vasculari).

Alte complicatii orale ale diabetuluiparodontoza-consultatie

In afara de gingivita si infectiile parodontale, in diabetul zaharat apar si alte complicatii cum ar fi: xerostomia, cariile dentare, infectiile cu Candida, sindromul de gura arsa, lichenul plan, vindecare intarziata a plagilor. Preventia, diagnosticul corect si tratamentul consecutiv pot ameliora sau chiar vindeca aceste afectiuni, cu conditia sa fie identificate la timp si tratamentul initiat cat mai precoce de medicul stomatolog.  Asta inseamna ca pacientul diabetic sa nu-si neglijeze sanatatea orala iar vizitele periodice la dentist sa fie la minim 6 luni.

 

 

Referinte:

Diabetes and Periodontal Infection: Making the Connection, Janet H. Southerland, DDS,MPH,PhD, George W. Taylor, DMD,DrPH, Steven Offenbacher,DDS,PhD,MMSc

Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim