• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Materiale pentru obturatie – “plomba dentara”

Materiale pentru obturatie – “plomba dentara”

Tratamentul cariei dentare include cateva etape importante printre care si restaurarea definitiva a dintelui afectat.Restaurarea prin compozit-plombaobturatie coronara sau in limbaj popular “plombarea” dintelui se realizeaza direct cu materiale specifice sau indirect prin intermediul laboratorului dentar. Obturatiile executate direct in cavitatea dintelui se deterioreaza in timp spre deosebire de piesele executate indirect in laborator a caror modificari in timp sunt neglijabile.

Obturatiile directe necesita inlocuirea lor dupa o perioada care variaza intre 2-8 ani, datorita modificarilor fizico-chimice care apar in structura materialului (“imbatranirea”), abrazia suprafetelor masticatorii si modificarea “muscaturii”, deteriorarea interfatei material-dinte si posibilelor carii secundare. Din pacate, inlocuirea obturatiei – “plombei” rezulta si in indepartarea tesuturilor dentare modificate / afectate. Avantajul lor major este ca sunt ieftine comparativ cu obturatiile executate in laborator (inlay, onlay, coroana) si aplicarea lor se face intr-o sedinta. Dezavantajul major – viata scurta, afectarea pulpei dentare (“nervului”).

Materialele utilizate in restaurarea directa – obturatia dintelui se impart in: nefizionomice (aur, amalgam de argint) si fizionomice (rasini compozite, cimenturi glassionomere, compomeri).

Materialele fizionomice la ora actuala domina datorita cererii masive din partea pacientilor. Amalgamul dentar a pierdut teren in special datorita toxicitatii mercurului din compozitie.

Rasinile compozite

tub_compozit  Sunt compuse din monomeri, polimeri, diverse particule care cresc proprietatile fizice si estetice, au   un procedeu special de aplicare, de obicei consumator de timp, foarte pretentioase in cursul aplicarii. Aplicarea necesita de cele mai multe ori diga. Etapele clinice constau in: prepararea microfina a suprafetei dintelui cu un gel special, aplicarea primer-ului, bonding-ul si apoi inserarea materialului compozit in straturi si polimerizarea (“intarirea”) cu o lampa speciala. In timpul polimerizarii compozitul se contracta, procentul de contractie fiind direct proportional cu volumul de material polimerizat, de aceea materialul se aplica in straturi mici 1-2 mm pentru a evita formarea de micro-spatii si eventuala desprindere a obturatiei de pe peretii cavitatii dintelui.  Materialele compozite nu se indica la restaurarile dintilor posteriori unde sunt forte masticatorii mari, dar recent au fost introduse pe piata, in urma cercetarilor, compozite special indicate pentru dintii posteriori (molarii in special) cu un procent modificat al compozitiei anorganice (“filler”). Totusi nici ele nu au o durata mult mai mare de viata datorita “imbatranirii”, infiltratiilor marginale, riscul de necroza pulpara, fractura peretilor etc.

Cimenturile glassionomere

Initial introduse in 1972, pentru obturarea dintilor frontali, datorita pretului de cost redus au devenit populare in tarile in curs de dezvoltare. Glassionomerii au ca avantaje: adeziunea (lipirea) buna la tesuturile dentare si de durata, contractie mica, sigilare buna a interfatei dinte-obturatie, elibereaza ioni de fluor (rol antimicrobian), nu necesita preparatii laborioase ale dintelui.

Glassionomerii sunt foarte frcvent utilizati ca obturatie definitiva in stomatologia pediatrica, geriatrica pentru avantajele de mai sus. Alte utilizari: cimenturi permanente (lucrari protetice), sigilanti, inlocuitor de dentina sub obturatiile compozite, baza, linere etc.

Dezavantaje: fragilitate (se fractureaza relativ usor), abraziune mare (sub actiunea fortelor masticatorii se deterioreaza usor), solubilitate mare, absorbtia apei in momentul aplicarii si afectarea proprietatilor ulterior, nu foarte estetic.

Durata de viata a cimenturilor glassionomere ca obturatie definitiva – 2-5 ani, inlocuirea lor duce si la indepartarea tesuturilor dentare sanatoase, rezultand o cavitate mai mare.

Compomerii

Compomerii sunt materiale mixte, compozitie chimica intermediara intre rasinile compozite si cimenturile glassionomere. Aplicarea si indicatiile lor sunt in zonele libere de forte masticatorii mari, stress ocluzal, pacienti susceptibili la carie, carii de colet (langa gingie). Estetica e buna dar incomparabila cu a rasinilor compozite.FreeImageWorks.com

Este foarte importanta alegerea optima impreuna cu medicul stomatolog a solutiei de restaurare a dintelui directa sau indirecta, deoarece longevitatea restaurarii si implicit a dintelui implicat depind de aceasta. Pacientii tineri vor avea nevoie de restaurari de durata care sa implice cat mai putine interventii viitoare asupra danturii, iar ca optiune de tratament obturatiile indirecte cu longevitate mare (10-20 ani) sunt cele mai recomandate.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim