• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Igiena orala – cum alegem produsul potrivit

Igiena orala – cum alegem produsul potrivit

Cum aleg metoda si produsul pentru igiena orala?

igiena orala produse

Gingiile se pot imbolnavi la fel ca si dintii, cauza principala fiind bacteriile patogene din cavitatea orala. In mod normal, in cavitatea orala pot exista concomitent intre 100 si 200 de specii bacteriene. Prin mentinerea unei igiene orale corecte se reduce semnificativ numarul de bacterii de pe suprafata tesuturilor dentare, de la 100 de milioane la cateva zeci de mii. Bacteriile de pe suprafata dintilor ataca si sistemul de sustinere al dintilor in oasele maxilare, sistem din care face parte si gingia.

Alegerea produselor potrivite de igiena orala ar trebui discutata in prealabil cu medicul stomatolog, alegerea individuala sau pe baza reclamelor, recomandarea prietenilor/rudelor nu e cea mai potrivita intotdeauna.

1. Periuta de dintiigiena orala periuta -1dentist

Cum ne alegem periuta de dinti? Putem alege in functie de pret, culoare si design, sugestiile apropiatilor, reclame etc. Nu intotdeauna nimerim periuta potrivita iar o periuta de dinti neadecvata impreuna cu o tehnica de periaj gresita pot dauna suprafetelor dentare si/sau gingiilor.

Sugestiile noastre:

Perii – medium-soft, perii cu capatul rotunjit moi sunt mai delicati cu structurile dentare si gingia. O periuta cu perii tari, rigizi poate deteriora dintii, favorizand aparitia defectelor si sensibilitatii dentare;

Capul – in functie de dimensiunile gurii, vestibului bucal, se alege o periuta cu un cap potrivit. Periutele cu capul prea mare pot sa nu curete dintii posteriori pentru ca nu ajung in regiunea molarilor iar periutele cu capul prea mic pot fi ineficiente la unii pacienti.

Manerul – sa fie cat mai comfortabil si sa nu alunece in timpul periajului. Important este ca periuta sa fie usor de manevrat si sa nu favorizeze oboseala incheieturilor;

– Alte elemente:

  • perii din cauciuc de la extremitatile periutei ajuta la stimularea gingiilor si imbunatatirea circulatiei acestora;
  • micile cupe din cauciuc prezente la unele periute – ajuta la indepartarea petelor de pe suprafata smaltului;
  • suprafete destinate curatarii limbii, obrajilor – sunt situate pe spatele capului periutei dentare si ajuta la indepartarea bacteriilor de pe mucoasele obrajilor sau limbii, unde se  acumuleaza bacteriile in numar foarte mare si mentine un miros neplacut al cavitatii orale.
  • periuta de dinti electrica – ajuta la cresterea randamentului periajului, in special in cazul pacientilor cu deficiente motorii;

 

2. Apa de gura

Apele de gura din comert au variate roluri: cosmetice – pentru a improspata respiratia si terapeutice – pentru a ajuta la prevenirea sau controlul cariilor dentare, pentru a reduce placa (o peliculă subțire de bacterii care se formeaza pe dinti), pentru a preveni sau a reduce gingivita , pentru a reduce viteza depunerii tartrului, fie pentru a produce o combinație a acestor efecte.Majoritatea contin: apa, alcool, agenti de curatare, arome, coloranti. Ingredientele active (terapeutice) ale apelor de gura includ:

  • agenti antimicrobieni: gluconat de clorhexidina, clorura de cetilpyridiniumigiena orala apa de gura
  • saruri astrigente: actioneaza neutralizand temporar mirosurile neplacute;
  • neutralizator de miros;
  • calciu – ajuta la remineralizarea smaltului;
  • detergenti – indeparteaza resturile de mancare si bacteriile restante dupa periaj;
  • fluor – unele produse contin fluor, dar necesitatea lui este discutabila, mai ales ca se poate cumula si din pasta de dinti, apa de baut (minerala) iar supradozarea duce la ingrasare, depresie, probleme cardiace, reducerea inteligentei la copii etc.

Apele de gura naturale sunt fara alcool, fara fluoruri, fara SLS (sodium lauryl fosfat), fara parabeni, fara coloranti artificiali, contin uleiuri esentiale naturale.

Cea mai simpla reteta de apa de gura facuta in casa este 1-2 lingurite sare intr-un pahar cu apa calduta. Efectul antiseptic si dezodorizant este comparabil cu al apelor de gura comerciale.

Sugestiile noastre:

– apa de gura cu continut cat mai redus de alcool – alcoolul din apa de gura poate da nastere la uscaciunea gurii respectiv reducerea fluxului salivar, si este corelat in unele studii cu cancerul oral;

– continut redus sau deloc de fluoruri;

– continut redus sau deloc de parabeni – in special persoanele alergice;

– prezenta unui agent antibacterian eficace pe flora microbiana intraorala – gluconat de clorhexidina (efect terapeutic);

– unele persoane pot fi sensibile (alergice) la unele din ingredientele apelor de gura, se recomanda prudenta la achizitionarea unui produs nou si solicitarea sfaturilor medicale.

 

3. Ata dentara – dental flossigiena orala ata interdentara

Ata dentara este foarte importanta in igiena orala, deoarece curata 40 % din suprafetele dentare, acolo unde periuta de dinti nu poate ajunge, respectiv intre dinti. Intre dinti, pot ramane dupa periaj resturi alimentare care vor fermenta sub actiunea bacteriilor, producand acizi care ataca smaltul. Nu numai dintii sunt in pericol ci si gingiile interdentare, papilele gingivale care se pot inflama, sangera si conduce la gingivita si respectiv boala parodontala. Din pacate, la inceput este dificila introducerea atei dentare intre dinti iar sangerarea gingiilor poate speria pacientul; cauza sangerarilor este inflamatia gingivala, o gingie sanatoasa nu sangereaza la introducerea corecta a atei dentare. Igienizarea corecta a suprafetelor interdentare se face cu miscari de du-te-vino succesive miscand ata in sus si jos de-a lungul conturului dintelui, pana se indeparteaza detritusurile alimentare si placa bacteriana. Odata cu intrarea in rutina zilnica a utilizarii atei dentare, gingiile vor fi mai sanatoase iar sangerarea se va reduce semnificativ.

 


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim