• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Coroana dentara sau dintii din portelan

Coroana dentara sau dintii din portelan

Tags : 

Ce sunt de fapt dintii de portelan?

Caria dentara, distrugerea avansata a dintelui, modificarile radicale de pozitie si de culoare ale dintilor precum si coroana dentaraafectiunile congenitale care duc la pierderea prematura a tesuturilor dentare necesita tratament de inlocuire si de conservare a dintelui restant, totul fiind in conformitate cu tendinta de a reda si o estetica cat mai aproape de natural. Odata cu avansarea tehnologica a medicinei, robotizarea, tendintele noi in medicina dentara sunt asimilate si de cerintele pacientilor din ce in ce mai exigente, totul pentru un tratament cat mai conservativ si cu rezultate estetice excelente.

Prin termenul generic “dinti de portelan”, pacientului i se poate prescrie una din urmatoarele modalitati de tratment:

1. Coroana dentara totala

Acopera in totalitate dintele iar materialul din care este executata confera durabilitate, estetica, protectia tesuturilor dure, impiedica colorarea gingiilor.

Coroana pe suport metalic este cea mai frecvent prescrisa, metalul fiind de cele mai multe ori un aliaj inox nenobil cobalt-crom sau nichel-crom, de culoare argintie. Acesta este accesibil ca pret, longevitate destul de mare in cavitatea bucala, sansele de coroziune aproape nule, adaptarea la tesuturile dentare scazuta in comparatie cu aliajele nobile pe baza de aur, platina etc. Capa metalica se va acoperi / placa cu material fizionomic: acrilat (“plastic”), rasina compozita, portelan. Portelan este cel mai favorabil lucrarilor dentare, biocompatibil, estetic, suficient de rezistent. Ca un dezavantaj major, reductia necesara din tesuturile dentare este mai mare (2-2.5 mm) fata de varianta exclusiv metalica sau portelan integral. De aceea, unde necesitatea fizionomica nu este imperios necesara (exemplu: “maselele”, partile care nu se vad in timpul zambetului, vorbirii etc) este recomandabil sa se faca economie de tesuturi dentare, iar pentru conservarea acestora se va alege o varianta semifizionomica (coroana Weiser) sau integral metalica. Din pacate, pacientii nu sunt suficient instruiti in alegerea tratamentului potrivit, iar o decizie bazata exclusiv pe estetica uneori compromite sanatatea dentara pe termen lung (exemplu: “omorarea nervului”, slabirea rezistentei dintelui, etc)

O recomandare proprie ar fi alegerea unei coroane nefizionomice sau partial fizionomice acolo unde estetica permite, dintii posteriori, dintii scurti, ingusti, molarii 2, molarii de minte, preferabil din aliaje nobile. Aliajele nobile sunt foarte populare si apreciate in vest, tocmai datorita biocompatibilitatii si adaptarii extraordinare la tesuturile dentare, per ansamblu o longevitate extraordinara a restaurarilor – intre 15- 35 ani.

Coroana dentara integral ceramica se recomanda exclusiv in zona estetica deoarece rezistenta ei este redusa in favoarea fizionomiei crescute si economiei de tesuturi dentare preparate. Se executa din ceramica integrala presata (E-max etc) iar pretul ei este considerabil mai crescut decat a coroanei pe suport metalic. Estetica este excelenta comparabila cu a coroanei pe suport de zirconiu, dar se slefuieste dintele mai putin, se poate pastra cu succes vitalitatea dintelui pe termen lung, ceea ce conduce la longevitate si rezistenta dintilor preparati.coroana dentara_1dentist

Coroana dentara pe suport de zirconiu are o fizionomie excelenta, rezistenta crescuta, biocompatibilitate etc. Necesita o preparatie a dintelui speciala, mult mai precisa, finisare buna iar amprenta se poate lua prin metoda digitala sau “clasic” cu materiale traditionale de amprentare. Suportul din zirconiu al coroanei se frezeaza CAD-CAM computerizat din blocuri speciale iar peste se va aplica ceramica (portelanul) si se va individualiza corespunzator lucrarea. Rezultatul este o lucrare cu adevarat “metal-free”, estetica exceptionala, rezistenta si biocompatibilitate.

2. Coroana dentara partiala

Acopera partial dintele afectat, necesita o preparatie exigenta dar rezultatul este mai conservativ pentru tesuturile dentare decat varianta coroanei totale. Preparatia este destul de dificila, iar rezistenta la descimentare este mai redusa decat a variantei totale. Se face in cazuri bine selectate, pacienti dispensarizati pe termen lung, carioactivitate redusa etc.

 

Dupa cum se vede mai sus, exista o paleta larga de lucrari posibile pentru o simpla coroana dentara “din portelan”, iar alegerea solutiei potrivite se face impreuna cu medicul stomatolog urmarind un rezultat economic si favorabil pe termen lung.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim