• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Amprenta dentara implicata in viitorul lucrarii dvs

Amprenta dentara implicata in viitorul lucrarii dvs

Multi pacienti se plang de aceasta etapa, necomfortabila de altfel, dar de altfel vitala in transmiterea precisa a situatiei protetice in laborator.
Uneori amprenta dentara nu corespunde situatiei, apar erori, deformari mai mari sau uneori de zecimi de milimetru, bule de aer,  priza amprenta dentara -1incompleta a materialului etc iar amprenta TREBUIE reluata in aceste cazuri, urmarea fiind o sedinta suplimentara pe scaunul stomatologic. Trebuie inteles ca orice eroare in amprenta se transmite pe lucrarea finala iar rezultatele in timp sunt posibile esecuri ale tratamentului protetic.

Ce este de fapt si cum se realizeaza amprenta dentara?

Amprenta dentara este o copie de mare fidelitate a situatiei protetice executata cu precizie. Materialele utilizate pentru amprentare sunt:  elastomeri, polieteri, acestea fiind utilizate si in executia pieselor industriale de mare precizie. Materialul este transportat in portamprenta sau “lingura”. Portamprenta poate fi individuala (executata pentru fiecare pacient in parte) sau standard de diferite marimi.

Prima etapa a amprentarii consta in indepartarea lucrarilor provizorii (temporare), verificarea detaliata a dintilor preparati si preparatia sulcusului gingival (spatiul mic dintre dinte si gingie).  Pentru o buna adaptare a lucrarii dentare, acest spatiu minuscul se pregateste cu atentie, de cele mai multe ori prin introducerea unor fire textile foarte fine care vor absorbi lichidele si vor mentine deschis santul gingival pe tot timpul amprentarii.snur-retractie

Lucrarea ar trebui plasata in santul gingival (cazul ideal), pentru o protectie buna a marginilor lucrarii, invizibilitatea acestora, risc scazut de carie secundara. Pentru aceasta este necesara deflectia adecvata a tesuturilor gingivale.

In partea a doua medicul va lua amprenta dentara propriu-zisa. Materialele cele mai fidele sunt siliconii de aditie in cartuse (vor fi aplicate cu pistoale speciale) si polieterii.

amprenta dentara pistol

Cu ajutorul acestui dispenser medicul va aplica materialul de amprenta foarte fluid de mare precizie pe dintii preparati iar un alt material mai vascos va fi inserat in portamprenta si pozitionat pe arcada pacientului. Ambele arcade se amprenteaza, precum si “muscatura” pentru o pozitionare intr-un simulator numit articulator. Tehnicianul va avea toate elementele necesare pentru o executie corecta si de mare fidelitate a lucrarii protetice.

In timpul amprentarii pot apare evenimente neasteptate precum prezenta bulelor de aer, distorsiuni, sange, priza incompleta a materialului de aceea inspectia amprentei se face intotdeauna iar in eventualitatea unei erori, amprenta se va relua pana se va obtine un rezultat exact.

La final medicul recimenteaza lucrarile protetice provizorii iar amprentele vor fi pregatite, dezinfectate si trimise in laborator.

amprenta dentara esteticaO amprenta corecta si exacta necesita multa atentie, rabdare (medic si pacient) si materiale de inalta fidelitate, de aceea medicul dvs acorda timp si efort etapelor necesare pentru ca rezultatul final care va inlocui dintii/tesuturile dentare lipsa sa fie o lucrare de calitate.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim